IBXL

dIn BruXelLes

India – calatoria continua

Am reusit sa ma realiniez cu orele de somn, bagajul pierdut a ajuns, azi in trafic de lumini rosii ma gandeam ca acum o saptamana eram altundeva, prin bazarele din Jaipur.

Calatoria in India a fost asa cum ma asteptam si nu ma asteptam sa fie. Nu era pe lista cu destinatiile de vizitat in curand, insa o data ce am luat Lonely Planetul in mana, a inceput descoperirea. Am iubit Goa, prima vacanta cu cocktailul in mana, la umbra palmierului, pe o plaja unde vezi apusul de soare (cliseu de-ala cheesy, dar m-as intoarce in fiecare an). Am iubit Jaipurul zgomotos si colorat, frumos ca o poveste, am fost impresionat de frumusetea si simplitatea Taj Mahalului, am iubit mancarea (poate prea mult). Aparatul foto nu s-a plictisit nici un pic – cateva poze aici.

In timpul calatoriei am reusit sa citesc o carte interesanta, White Tiger de Aravind Adiga. E scrisa prin prisma unui sofer indian plecat din castele de jos, care dupa cativa ani de munca isi omoara si jefuieste stapanul, dupa ce in prealabil ii observa/admira stilul de viata si devine un antreprenor corupt al unei firme de taxi pentru angajatii de call-center. Cartea e foarte fain scrisa, cu multe incursiuni si paranteze despre societatea indiana.

Sa vizitezi o tara atat de diferita fara sa te interesezi de locuitori si de sistem cred ca e o calatorie ratata. Am incercat sa nu o ratez..

Calatoria in India continua…

In aeroport, la plecare, ne-am cheltuit ultimele rupii pe niste carti scrise de indieni (Stay hungry, stay foolish – despre antreprenori indieni de succes sau What young India wants). Cea de-a doua e o colectie de articole si eseuri despre societatea indiana, scrisa de un fost economist de elita, convertit intr-un jurnalist si scriitor de fictiune. Mai jos, cateva idei:

Copiii invata la scoala despre India ca e o tara frumoasa, cea mai frumoasa.

India e o tara care are parte de o transformare rapida de la niste valori socialiste adanc infipte in constiinta, catre cea mai mare democratie din lume cu tineri care vor ce vrea toata lumea din occident. Dar rapid si mult.

Coruptia e in floare si la toate nivelele, insa oamenii nu realizeaza ca incepe din copilarie… Oamenii au crescut cu lectia ca micile inselatorii sunt permise. Toata lumea minte in legatura cu varsta ca sa aiba un bilet de tren mai ieftin. Oamenii vor dreptate, insa nimeni nu e dispus sa faca primul sacrificiu.

India are nevoie de un lider catre care sa se uite, care sa ii insufle faptul ca nici cea mai mica neregula nu trebuie tolerata.

Politicienii sunt oameni care (doar) isi cumpara mandate la fiecare 4-5 ani, fara sa faca vreo diferenta notabila in timpul mandatului.

Diferenta intre sate si orase e imensa. Oamenii de la sat, desi voteaza de multa vreme in acte, poate n-au vazut niciodata o cabina de vot.

Mie toate ideile astea imi sunt ale dracului de cunoscute.

Asta tine India departe de progresul altor tari asiatice vecine. Nevoia de un lider…

M-as intoarce in India. Am uitat deja micile sicane cu soferii de taxi ori negocierile de la tot pasul. M-as intoarce in Kerala si as vizita mai mult Rajashtanul (unde e Jaipurul) ori Himalaya. Si cred tare de tot ca ne vom intoarce acolo. Sunt curios cat timp o sa treaca.

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “India – calatoria continua

  1. dana mili on said:

    Frumos!!!
    Pozele superbe, voi de asemenea, mi-e dor de voi!!! Experienta e incredibila, trebuie traita asa cum vine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: