IBXL

dIn BruXelLes

India – New Delhi

Am inceput azi un tur organizat al New Delhi, Agra (Taj Mahal), Jaipur si niste parcuri naturale. Ne deplasam cu un sofer si cu un ghid diferit in fiecare oras.

Delhi

La ora 23, inchid ochii ca sa adorm si imi vajaie inca in urechi vocea ghidului. Un nene binevoitor, poate, cu un accent foaaarte stricat si cu o strategie de prezentare gresita. Foarte multe detalii, nume si cuvinte indiene, sh pronuntat s, was in loc de did, ideea e ca am vazut ce am vazut din New Delhi gandidu-ma ca o sa gasesc detaliile pe net. Iulia a fost mai ambitioasa si l-a chiar tinut de vorba pe tip.

Din cauza ca s-a racit foarte tare aici, in aer e o ceata/abur/praf, care nu prea ajuta la impresia generala de oras sugrumat de trafic, claxoane, mizerie si saracie. Imi amintesc de ce citeam pe forumuri, “vezi ce-i de vazut si cara-te”.

Lasand la o parte detaliile astea, o sa descriu totusi ce mi-a placut.

Qutub Minar (despre care urmeaza, cum am zis, sa citesc mai mult pe net) este un turn de moschee care face parte din niste vestigii foarte bine pastrate, incepute de hndusi, continuate de mongoli (mughali) cu puternice influente arabesti. Multe porti, ziduri, coloane si un turn inalt construit in mai multe faze si epoci, foarte impresionant. Totul e de o culoare aramie. Stilul e foarte bogat, arabesc si mi-a placut cel mai mult din Delhi, chiar daca ghidul insista ca urmatorul despre care voi vorbi e mai frumos.

Qutub Minar

Akshardam este un templu hindus impresionant, fiind si primul adevarat pe care l-am vazut. Mai fusesem si in Sua la un templu indian, dar mi s-a parut mai degraba kitchos, ca o cabina de tir cu multe brizbrizuri.
Revenind,  templul asta era foarte curat, foarte bogat in decoratii dar nimic de prost gust, cu diferite infatisari ale zeilor lor (au vreo 10 milioane de zei, dar 3 principali). Ma opresc din scris ca am vazut maimute pe marginea drumului. Gata. Templul parea foarte nou si inr-adevar a fost deschis publicului in 2005. Flori de lotus, elefanti… Stiati ca steaua lui David ca si svastica sunt simboluri hinduse?

Am vizitat si Lotus temple. Un templu in forma de floare de lotus (uimitor nu?) al credintei Bahai. Din ce am reusit sa inteleg, e mai degraba o miscare cu putini adepti si doar 7 temple in toata lumea, prin care se permite oamenilor din orice credinta sa intre si sa mediteze pe limba lor.

IMG_1018

Am trecut si pe langa Parlament si casa presedintelui, zisa cea ma mare casa de presednte din lume. Am trecut si pe langa Old Delhi, bazarul imens, insa doar din masina, sper ca avem timp sa ne oprim cu piciorul inainte de plecare.

Nu cred ca Delhi poate sa fie un oras frumos, dar cred ca oamenii te pot face sa te simti bine in el: stand cu Anca in campusul institutului, povestind cu colegi si prieteni de-ai ei, un ceai masala si o clatita (naan) delicioase la marginea drumului.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: