IBXL

dIn BruXelLes

KONY 2012 – O lectie de angajament

Tocmai am terminat de vazut un film despre Kony. Nimeni nu stie cine e Kony si de aceea el exista si face rau. El e numarul unu pe lista celor mai atroce criminali a tribunalului de la Haga.

Kony actioneaza in Uganda de cativa ani, iar acum se muta si spre Congo si Africa Centrala. Ce face el? Rapeste copiii familiilor, baietii devin membrii ai armatei lui, iar fetele sunt transformate in sclave. Apoi ii intoarce impotriva familiilor si ii foloseste dupa bunul lui plac. De ce nu e oprit? Pentru ca lumea nu il stie, iar armata din Uganda nu e destul de puternica cat sa opreasca fenomenul. Nu povestesc mai mult. E de vazut filmul.

De ce ne-ar pasa noua de Uganda? Pentru ca e vorba despre copii, libertate si nedreptate. Si oriunde s-ar intampla, cred ca ar trebui sa fim razvratiti chiar si din scaunul nostru comod, si de dupa clickurile anonime… Undeva, la un nivel conteaza: guvernul american a zis initial ca nu se implica, pentru ca realitatea asta nu atinge intereselor USA. Insa cand sute de mii de oameni au aratat ca le pasa, a devenit o chestiune de importanta nationala.

Regizorul filmului si liderul gruparii de protest impotriva lui Kony isi propune sa se implice in capturarea lui prin a il face faimos. Filmul are azi 80 de milioane de vizualizari pe YouTube. Si de asta e genial: permite ca la orice nivel de indiferenta, omul sa poate actiona. Nu primeste nimeni nici un cent pentru un like, insa cei care platesc vad ca oamenilor le pasa. Si se vor implica.

Vizionare placuta. Am incredere ca daca ai citit pana aici, il vei urmari.

PS: Si daca vi se rupe de Uganda si de ce se intampla prea-departe-de-otv-ul-din-ograda-noastra, filmul e atat de bine realizat, incat zic tare de tot un Jos-Palaria pentru montaj, idee si cu siguranta, impact.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: