IBXL

dIn BruXelLes

Orsova si cum stau lucrurile

Ziceam ca voi povesti la un moment dat despre Orsova (surpriza placuta a excursiei noastre prin RO).

Am ajuns la Orsova printre munti (Mehedintului) si dintr-o data am dat de Cerna si apoi de Dunare, prinsi aproape nepregatiti sa vedem atata apa. Am condus pana la cazarea noastra cu Dunarea in partea dreapta, nedespartindu-ne deloc de ea.
Am locuit timp de 4 zile la o pensiune (Casa Verde) unde am putut, povestind cu un om de-am locului, sa aflam mai multe despre intrebarea care ne rodea de cand am ajuns in oras: de ce Orsova nu sta in topul destinatiilor langa Baile Felix, Sovata, Tusnad… ca sa nu zic litoral. Orasul are un potential urias (eu nu am vazut la noi in tara peisaj cu apa mai frumos ca acolo) cu muntii de o parte si de alta a Dunarii si soarele care la apus lumineaza partea sarbeasca, numai bine de vazut de pe partea noastra.
Insa cred ca orasul nu e asa vizitat pentru ca pare (ca sa nu zic ca este) in paragina. Am zis bine mai devreme “are potential”. Am intrebat unde se infunda, unde da cu virgula. De ce aceasta perla de oras ramane in scoica inchisa a infatisarii comuniste cu blocuri pe jumatate parasite si buruieni la margine de drum?
Ni s-a zis urmatoarele (off the record): acum niste ani buni, a venit un investitor turco-german adus de consulul Germaniei la Timisoara in interes de investitie. Domnul investitor a venit cu ganduri sa se implice in infrumusetarea orasului si sa ii dezvolte potentialul turistic, fiind dispus sa investeasca niste milioane de euro. La intalnirea cu primarul (nu stiu daca fostul sau actualul) primarul i-a povestit turcului ca are si el un baiat. Si baiatul lui are si el o firma si are si el nevoie de un saizeci de mii de euro. La care turcul-neamt a facut un 180 de grade pe calcaiul pantofului lui (probabil) italienesc si a zis auf wiedersehen.
Continui povestirea cu parcursul familiei la care am stat, pentru a isi declara casa ca pensiune. Doamna e din Timisoara, domnul din Germania, dar de vreo opt ani stabilit in RO, au aceasta pensiune in grija. Dupa ce l-am felicitat pe domn pentru limba perfect romaneasca pe care o foloseste, am aflat ca trebuia sa il felicitam si pentru “botezul administratiei locale” de care a trecut pentru ca e bogat si pentru ca are simtul umorului. Detaliile sunt de genul “a, dar nu e bine, va mai trebuie o autorizatie de la un nene specialist care sta in varfu muntelui”. Totalul unor astfel de autorizatii umbla pe la 15 mii de euro. Si citandu-l, “cineva cu bani isi permite sa astepte, sa râda, sa isi puna mintea cu ei, chiar poate sa ii dea in judecata”, insa un om cu o initiativa si atat se descurajeaza usor vazand ca pentru a se imbogati din activitatea lui, trebuia sa fie deja bogat de la inceput. Acum, e foarte posibil ca doar la Orsova sa fie cautatori de spaga. In plus, poate a avut el ghinion… (asta o spun ca sa las loc si de un “nu-i peste tot asa”).
Langa pensiunea la care am stat era o alta, detinuta de secretarul primariei (sau ceva de genu). Citez dialog intre vecini: “Ma, vecine… ne-au bagat astia salubrizare, trece masina de gunoi de doua ori pe saptamana, tu de ce arunci inca gunoaiele in Dunare?”, la care domnu secretar “Apai, de obisnuinta, din reflex…”
Hai sa mai bag o poza, sa nu se incheie asa amarui relatarea. Uite de ce ziceam eu ca are potential.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: