IBXL

dIn BruXelLes

Ceva maro despre ai nostri

Ieri faceam micul dejun si aud o lautareasca venind de la televizor, de pe canalul Arte. Iulia spune “Ce seamana casele astea cu Romania”… Asa ca ne-am uitat ieri la un documentar bun despre un grup de gimnaste de la Deva, de 10-11 ani, despre cum se pregatesc si ce sta in spatele fiecareia (in general o familie fara multe posibilitati, dar cu sperante).
Foarte impresionant cum expresivitatea de pe chipul copiilor poate sa spuna mai multe decat Cristian Topescu cateodata. Un documentar brut, care parea fara regie, ci mai degraba un sad-reality show.
Citez din documentar:
“Fetita: – Doamna x e mai buna, ea nu ne bate.
Reporter: – Dar ai fost vreodata batuta la antrenamente?
Fetita: (dupa 5 secunde de ezitare) Nu.”

Documentarul a fost dublat in franceza. Nu au tradus ‘…ca va ia mama dracu’, iar ‘puturoase’ ( amandoua sintagmele din gura aceluiasi antrenor) a fost tradus destul de bine printr-o expresie urata.
Asta m-a zgariat pe interior. Cred ca din punct de vedere artistic, asta construieste realismul documentarului. Pacat ca nu s-a putut traduce expresia cu ‘mama’.

Documentarul era de prin 2006. Sunt sigur ca acum antrenorii au macar nivelul ALA de profesionalism in care sa incurajeze si nu sa oprimeze elevele. Sau poate nu stiu eu cum se face treaba…

Advertisements

Single Post Navigation

3 thoughts on “Ceva maro despre ai nostri

  1. Brutus on said:

    Cum se cheama si cine l-a facut, daca ai apucat sa vezi chestiile astea.

    Io nu stiu cum inca te mai surprindi astfel de realitati! Nu stii cum se face treaba? Sunt sigura ca stii. Si ce ai vazut tu e un aspect, o poveste, un documentar, acelasi “maro” il poti transpune in nenumarate domenii!

    Sunt 20 de ani de cand chipurile am inceput o noua viata/era, dar in spirit a ramas acelasi comunism animalic de altadata… din pacate. Nu mai spera la minuni, ne va fi mult mai bine tuturor daca acceptam realitatea si faptul ca ne-am nascut din greseala facand parte din poporul ala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: