IBXL

dIn BruXelLes

Fondue

Doamnelor si domnilor, Fondue.

(branza elvetiana amestecata cu vin, topite intr-o oala, dat cu paine trasa intr-o tepusa prin ea si cu rosii sa alunece mai usor; pana la partea cu rosiile, treaba e frantuzeasca-elvetiana si se numeste Fondue, traducere mot-a-mot “branza topita”) A fost excelenta, dar si acum mai miroase bucataria a alcool, ca atunci cand il faci in casa… 🙂

Single Post Navigation

9 thoughts on “Fondue

  1. Brutus on said:

    Ciudata oala si ciudata chestia din ea. Cum v-a venit ideea sa gatiti fondue? Si cum e branza aia din care se face? Ce are special? Sau e doar o branza?

    Nu salivez, tre sa recunosc 😀 dar ma bucur tare ca ai mai pus niste poze cu voi. Pofta buna si pupici!

    • Cristi on said:

      Am primit oala asta speciala pt fondue pentru activitatea de fotograf la o nunta la care am fost de curand. Si am zis ieri sa o inauguram.
      Branza e una speciala, in sensul in care o gasesti in magazin in pliculete, deja amestecata cu vin si topita, tu trebuie doar sa o arunci acolo in oala aia sa se incalzeasca. La gust e ca si cascavalul. Dar in combinatie cu vinul e f f buna.

      • Franck on said:

        Trebuie sa commentez si aici… :p
        “Branza e una speciala, in sensul in care o gasesti in magazin in pliculete, deja amestecata cu vin si topita”
        SACRILEJ!!!!!!!!!!!!!! 😀
        daca vrei o fondue adevarata, o faci tu, o sa iasa mult mai buna :
        cumperi branza : Emmental, Comté si Beaufort ( e mai buna cu 3 branze(?) dar poti face si cu una singura) pt 2 persoane 400g de branza
        – tai branza marund (niste cube mici)
        – freci oala cu usturoi
        – pui cate un pahar de vin alb in oala si fierbi
        – cand vinul incepe sa faca “picaturi” (corecteaza ma daca gresesc termenul :p) adaugi putina branza si amesteci in continuare, pana adaugi toata branza.
        – poti sa adaugi inca un pic de vin (foarte putin) dupa, si tot amesteci
        – pana se face un pic spuma in suprafata, tr sa fie topita toata branza, si destul de lichid

        si inca un sfat, cu cat e mai uscata paine, cu atat e mai buna 🙂
        Pofta buna!!!!!

      • De acord Franck, sacrilej 🙂 E la fel ca reteta pentru sarmale: le cumperi inghetate si le bagi la microunde:)

        Promit ca urmatoarea sa o fac asa ca descrisa de tine 🙂

        Racleta sa stii ca am mancat. Am primit chiar de ziua mea o “instalatie” de facut racleta. Si imi place. Doar ca branza aia, pastrata in frigider, te cam tine departe, daca nu e bine izolata. 🙂

  2. mar on said:

    foarte tare oala aia. trebuie sa-mi iau si eu la un momentdat. Da poti sa o folosesti pentru mai multe chestii fondue nu? adica nu numai pentru branza.
    Fondue nu e denumirea de la procedeul general de preparare?

    • Cristi on said:

      La baza e pt branza. (fromage fondu) Dar poti sa faci orice poti sa faci intr-o oala de teflon: cartofi prajiti, tocanita…
      Oricum, eu sunt mic, nu stiu nimic, astept confirmari de la cunoscatori si practicieni: Franck, esti pe acolo?

      • Franck on said:

        Da da, sunt… am ajuns cu intarziere pe tema asta :p
        Da, Fondue se poate face cu mai multe feluri…. dar (da, e tot timpul un dar) …
        pt fiecare fondue exista o oala speciala :
        Fondue savoyarde sau fondue jurassienne (depinde de zona si de branza) cu branza
        Fondue bourguignone cu carne de vita (foarte bun) in ulei
        Fondue oceane : cu pesti
        Fondue au chocolat (nu traduc :p)
        Dar oala pe care o ai tu mi se pare ca poti face orice fondue pt ca e facuta cu material mai modern

        De obicei, cand zicem numai “fondue”, e vorba de aia cu branza

        Mi ai facut chef de fondue, pt ca chiar daca nu mananc branza, mananc fondue…
        Data viitoare cand vii in Lyon, iti fac Raclette, sa descoperi si asta. Ii a placut mult lui Marius 🙂

  3. teodora on said:

    uite acum ma duc si eu sa fac niste clasice spaghete bolognese.. dar tot la fondue-ul vostru ma voi gandi ..poate facem o combinatie de pe aici , mai campeneasca 🙂

  4. mar on said:

    eu stiam clar de ciocolata fondue (topesti ciocolata si pui fructe inauntru). Dar cum m-am temut sa nu gresesc, am consultat enciclopedia de baza (nimeni alta decat wikipedia 😉 ). Pun aici linkul: http://en.wikipedia.org/wiki/Fondue

Leave a reply to teodora Cancel reply