IBXL

dIn BruXelLes

Orasul 2

Azi mi-am dat seama de un obicei pe care mi l-am format ca instinct. Aici e foarte interesant sa te uiti la fetele oamenilor. Pt ca sunt atat de diferite… Instinctul pe care mi l-am format e sa ghicesc de unde sunt si dupa aia, cand le suna mobilul, sa imi confirm. Am inceput cu “oare asta e roman?”. Dupa aia mi-am dat seama ca romanii, polonezii (cu mici exceptii: aia blonzi, solizi cu ochi albastri), bulgarii, sarbii si alti balcanici au cam aceleasi trasaturi. Ce nu imi place e ca observ de obicei la ei o fatza ispasita, posomorata, imbatranita. Poate si pentru ca ii vad in drum sau venind de la serviciu si daca m-as plimba mai mult pe langa Comisia Europeana, as vedea alt soi de fete de roman.
E, am inceput cu romanii, dar m-am specializat. Incet incet am inceput sa imi dau seama care e flamand (adica din cultul belgian-olandez) si care e wallon (partea frantuzeasca). Flamanzii sunt mai germanici asa, femei barbatoase, cu freze de obicei baietesti, cu fetze alungite dar cu trasaturi finute. Cu flamanzii merg la lucru, ca trenul cu care merg la serviciu vine din nord. Walonii – astialalti – sunt mai comuni, de-aia nu prea pot sa ii descriu. Ei sunt ceilalti, belgienii care nu au fetze de flamanzi.
In rest mai am spanioli: fete cu freza tip breton drept si par tuns tip ciob – e fain dar nu stiu cum sa descriu. Ei, fata de mexicani, au accentu ala peltic pe care eu il ador si mi se pare esenta limbii aleia, altfel comuna, de telenovea.
Indienii sunt usor de recunoscuti: slabanogi, fete negricioase, tipic uratei dar tot timpul de treaba, zambitori si vorbind o engleza perfecta (ca de franceza lor circula bancuri, gen cum zice indianu/chinezu Bonjour: Panjuuuur).
Turcii sunt greu de detectat. Ca au multe trasaturi banale europene. Daca il vezi pe unu pe strada, nu prea poti sa stii, dar daca ii vezi 3 sau 4, se cam schimba treaba. In principal bruneti cu pielea alba.
Cercetarile continua… Da, bre, nu ma plictisesc pe metrou, dar doar azi, cand stateam sub o streasina sa se opreasca ploaia, mi-am dat seama de jocul asta din capul meu. De-aia zic, ca atat de atipic e locul asta incat Bruxellesul ar trebui sa se desprinda de Belgia si sa fie ceva separat, un paradis fiscal cu toate popoarele – de aici si impartialitatea fata de tarile UE. Eu nu stiu cum e Belgia dar stiu cum e aici. Cred ca de la amestecul asta porneste energia asta underground a orasului, de care tot citesc pe ici pe colo si o simt la piata de duminica, in care un Giuseppe vinde branza si sunca de Parma langa un Youssef care da banane cu un euro kilu…
Intre timp a fost ora pamantului – de s-au stins becurile la Atomium si in Piata Mare si Maneken a facut pipi cu lumina stinsa – si am vrut sa merg sa fac poze la intuneric, dar am fost sabotat de colegul Ali care m-a invitat la o cina si un meci. Romania a pierdut – am urmarit pe net -, Franta a castigat, la asta ne-am uitat la TV, Belgia a pierdut dureros cu Bosnia, printre fumigene.

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Orasul 2

  1. Brutus on said:

    Abia astept sa ma joc si eu asa 😀 Stii ca mie imi place sa ma uit la oameni mult, ma relaxeaza… si fiecarui om la care ma uit ii fac, in capul meu, o poveste 😀 – ce face, cine e, de unde vine… foarte fain. In buc nu-l mai practic, toti oamenii sunt la fel – GRI si tristi si toti privesc in pamant si toti citesc ziare de cacat – adica-s naspa si io nu le mai pot face povesti.

    Kyss och kram!
    Brutus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: