IBXL

dIn BruXelLes

Bun de bagat in gura

Azi ma plictiseam prin casa. Mai jos aveti ce a iesit.

Mancarea e marocana, dar nu imposibil de imaginat, mai jos dau reteta ca poate vreti sa incercati.
Reteta pt 2 persoane:
Piept de pui taiate cuburi (400 g)
Stafide (o jumatate de pahar – sau mai bine dupa gust)
Scortisoara (neaparat) – o jumatate de lingurita
Prune uscate – vo 7-8
Ghimbir (nu e neaparat dar iese bun) – un varf de lingurita
Ceapa – 2 mari si albe
Unt – numa cat sa aveti in ce cali ceapa
Sare, piper

Inainte de a da drumu la foc, stafidele se pun intr-un pahar cu apa sa se hidrateze si sa se umfle sa para mai mari 🙂 Incepem. De acum incolo focu e aprins si dat la mediu spre mare. Se pune la calit o ceapa taiata cubulete mici in untul care deja sfaraie. Dupa ce ceapa e sticloasa -termen de specialitate- puneti cubuletele de pui sarate si piperate. Astea tre sa ajunga la o culoare… , tre sa fie facute ce mai… Apoi se adauga smecheria: stafidele, prunele uscate, scortisoara si ghimbirul. In plus, mai adaugati ceapa care v-a ramas (ca am zis ca folosim doua si am calit numa una), taiata asa, fasii, pe de-a lungu 🙂 Se adauga apa cat sa le acopere dar nu chiar de tot. Ala va fi sosul si credeti-ma – astia la care va place scortisoara – vreti sa fie cat mai mult sos. Dati focu mai incet si lasati sa isi traga vitamine vo 5 minute. Eu am mancat cu orez dar merge si cu cartofi fierti ori prajiti 🙂

Efectul e garantat si in plus, in bucatarie o sa miroasa a scortisoara 🙂 Mai ales daca ati mai dat si pe langa…

Apoi ca sa avem ce manca si a doua zi la serviciu: un mic ghiveci de legume in unt.

Cum l-am facut eu: in prealabil, pus la semifiert morcovi si cartofi taiate cubulete. Daca n-aveti prealabil merge si intr-o oala… ha ha, banc cu olteni… care nu-l stie, pacat. Revenim.Morcovii tre sa fie inca fermi, deci nu ii lasam sa devina pasta. Intr-o cratita punem la topit 150 g unt (sa fie ca e bun la gust) in care o sa bagam dovlecei, ceapa taiata fasii mari, ardei, cartofi si morcovi (astea doua fierte in prealabil). Sare dupa gust si mai amestecati din cand in cand. Bun, bun, bun…

Morala povestii (sau de ce am bagat prune uscate si stafide in mancare):
1. Pt ca asa e reteta
2. Pt ca tocmai citeam o treaba ca prunele uscate au cea mai mare cantitate de antioxidanti din natura si ca e de ajuns sa bagam 100 g in fiecare zi ca sa ne aparam de problemele de genul cancer; stafidele nu-s asa performante dar sunt si ele pe acolo, prin varf…

Sa ne fie de bine!

PS: Si acum cine se ofera sa imi spele si mie teancu de treburi din chiuveta?

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Bun de bagat in gura

  1. simona on said:

    Hai mai Cristi ca mi-e foame.

  2. Brutus on said:

    🙂 Asa as fi vrut sa fiu acolo sa mananc ce-ai gatit si sa spal vasele… 😀

    Eu stiu de “prealabil” – eu am :)))))

    Patrez reteta pentru mai incolo. Acum ca si Vali stie ce e in ea, n-o sa mai vrea.

    Sa nu transformi blogul asta in blog culinar, te rugam! Tu esti Grasunu009, nu Petrisor!!!

    Al tau, pofticios Brutus.

  3. Cristi on said:

    Da … a fost buna. Nu o sa il transform in blog culinar, dar puiu meu cu stafide si scortisoara e de povestit. Ori cel putin, asa l-am considerat eu : prima mancare de care sunt mandru.

  4. Cristi on said:

    Simona, asta era si scopul 🙂 Sa starnesc anumite intresuri si hormoni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: